Aby zrobić udźce z indyka w szynkowarze, będziesz potrzebował kilku składników i kilku godzin czasu. Pierwszym krokiem jest ponowne przygotowanie udźca z indyka. Aby to zrobić, podgrzej 64 uncje wody na średnim ogniu. Dodaj jedną filiżankę brązowego cukru i pół filiżanki Tony’s Creole Seasoning (który jest w zasadzie solą, z odrobiną pieprzu cayenne i innych przypraw). Gdy woda będzie miała odpowiednią temperaturę, dodaj kwartę kostek lodu. Wlać tę mieszaninę na udka indyka w 2,5 gal zip top storage bag i schłodzić przez noc.
Aby wyleczyć udko indyka, użyj Morton’s grubej soli koszernej, która zawiera połowę ilości soli stołowej. Ten rodzaj soli będzie mniej tłusty i pomoże mu zachować wilgoć i smak. Przepis wymaga również dodania jednej łyżeczki wody na każdy funt indyka. Dodaj sól do nóg indyka tylko w razie potrzeby, ale nie używaj jej do szynki! Dodanie soli do udźców może zrujnować smak mięsa.
Podczas pieczenia udźca z indyka najlepiej jest gotować go przez około godzinę w temperaturze 170 stopni F. Dłuższy czas gotowania pomoże rozbić tkankę łączną i uzyskać smaczniejsze mięso. Po zakończeniu gotowania, umieść udziec indyczy w brytfannie i użyj metalowego stojaka, aby złapać wszelkie skropliny. Po udźce z indyka są zrobione, można szczotkować na sosie bbq lub glazury dla dodatkowego smaku i texture.
Typowy udziec z indyka w parku rozrywki Disneya zawiera około siedemset kalorii i 36 gramów tłuszczu. Nogi indyka Disneya są wykonane ze specjalnej rasy indyka zwanego “tom” indyka, który rośnie do pięćdziesięciu funtów. Są one solone w roztworze solanki podobnym do tych używanych na szynkach. Jeżeli chcesz uniknąć wstrzykiwania solanki, rozważ zamiast tego solenie udźca indyczego w plastikowej torbie. Następnie od czasu do czasu poruszaj udźcami, aż będą w pełni solone.
Pierwszym krokiem w wędzeniu udźca z indyka w szynkowarze jest jego solenie. Solanka powinna być wykonana przez dodanie jednej filiżanki proszku praskiego do jednego galonu wody destylowanej. Gdy udźce z indyka są solone, można ustawić wędzarkę na średni do wysokiego dymu i pozwolić im palić przez około 60 do 90 minut, w zależności od wielkości. Im dłużej wędzisz udźce indycze, tym więcej smaku będą miały.
Po soleniu, możesz użyć morelowej glazury na szynce. Podkreśli ona smak mięsa. Taką glazurę można podać z szynką na ciepło lub na zimno. Jeśli chciałbyś ją wykorzystać do innego rodzaju wędzenia mięsa lub drobiu, możesz dodać do niej konfitury morelowe. Glazura morelowa jest również pyszna i można ją zrobić przeciskając przez drobne sito słoik z przetworami morelowymi.
Podobne tematy