Słodką suszoną żurawinę można przygotować na wiele sposobów. Jednym ze sposobów jest gotowanie ich na parze w patelni z wrzącą wodą przez około 4 minuty. To pomoże im pop, więc można je potem odcedzić. Można je również zalać lekkim syropem kukurydzianym lub cukrem granulowanym. Następnie można umieścić je w dehydratorze żywności lub odwodnić je w piekarniku. W obu przypadkach ważne jest, aby odwodnić żurawinę, aż będzie ona gryzła i pozbawiona wszelkich kieszeni wilgoci.
Po ugotowaniu żurawin, należy przenieść je na blachę do pieczenia. Trzeba je delikatnie rozłożyć, nie rozbijając ich, i rozłożyć na blasze. Po kilku godzinach można zjeść żurawinę lub przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachować jej świeżość.
Proces robienia suszonej żurawiny jest prosty i wymaga tylko 2 składników i trochę cierpliwości. Aby zrobić żurawiny, musisz najpierw przygotować roztwór cukru, mieszając w garnku 2 części wody z jedną częścią cukru. Na każde 12 uncji żurawin będziesz potrzebować około 1/4 szklanki tego syropu. Następnie rozłóż żurawiny na przygotowanej blasze do pieczenia i pozwól im siedzieć w piekarniku przez kilka godzin.
Po wysuszeniu żurawin trzeba je wyjąć z piekarnika i przechowywać w szczelnym słoiku. Aby sprawdzić jakość suszonej żurawiny, można jedną z nich połamać na kawałki i sprawdzić, potrząsając słoikiem. Jeśli żurawina jest miękka, jest gotowa do przechowywania w słoiku.
Żurawiny są pełne antyoksydantów i świetnie nadają się do zwalczania infekcji. Są również znane z tego, że zmniejszają choroby jamy ustnej i zapobiegają niektórym nowotworom. W smaku są cierpkie i lekko słodkie. Można je dodawać do ulubionych wypieków i smoothies. Stanowią również świetny dodatek do trail mix lub granoli.
Możesz również odwodnić żurawiny za pomocą dehydratora żywności. Możesz suszyć żurawiny za pomocą patelni z warstwą nieprzywierającą lub na kuchence. Po wysuszeniu można je przechowywać do jednego miesiąca. Najlepiej jest odwodnić je przez noc.
Suszona żurawina to świetny całoroczny przysmak. Są łatwe do wykonania i świetnie smakują. Proces jest najłatwiejszy, jeśli używasz dehydratora, ale możesz też upiec je w piekarniku. Przed dehydratacją musisz zblanszować jagody i dodać cukier. W przeciwnym razie będą miały kwaśny lub cierpki smak.
Po wysuszeniu żurawiny będą jędrne i chrupiące. Po wysuszeniu należy umieścić je w szczelnym pojemniku lub słoiku typu mason. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Aby zapobiec pleśni, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku. Mogą być również przechowywane w zamrażarce przez rok.
Podobne tematy