Jak zrobić jabłka suszone w piekarniku

Jak zrobić jabłka suszone w piekarniku

Kiedy robisz swoje własne suszone jabłka, powinieneś postępować tak samo jak przy robieniu zwykłych jabłek. Proces suszenia potrwa od czterech do sześciu godzin i należy sprawdzić jabłka co godzinę lub tak. Gdy staną się one skórzaste, są gotowe. Można również wysuszyć jabłka w frytownicy w temperaturze 135 stopni przez cztery do sześciu godzin.

Musisz pokroić jabłka cienko, około 1/4 cala grubości. Następnie należy je zanurzyć w roztworze zapobiegającym brązowieniu (około 1/4 szklanki soku z cytryny w 1 kwarcie wody) i osuszyć. Posypać je cynamonem, a następnie piec jabłka przez sześć do ośmiu godzin, w zależności od pożądanego poziomu suchości. Następnie możesz przechowywać suszone w piekarniku jabłka w szczelnych pojemnikach.

Zanim zaczniesz piec plastry jabłek, będziesz musiał przygotować blachę do pieczenia. Blacha do pieczenia będzie musiała być wyłożona papierem pergaminowym lub drucianymi stojakami. Ułóż jabłka na stojakach tak, aby się nie dotykały. W idealnej sytuacji plasterki powinny być chrupiące. Można sprawić, by były bardziej chrupiące, stosując przepis na jabłka suszone w piekarniku, który wymaga mniejszej ilości soku z cytryny.

Gdy już wybierzesz jabłka, które chcesz wysuszyć, pokrój je w cienkie plasterki. Dzięki temu staną się chrupiące i będą miały cynamonowy smak. Plastry powinny mieć grubość około jednej ósmej cala. Możesz użyć do tego mandoliny. Upewnij się, że podczas krojenia usuwasz pestki i rdzeń. Rozłóż pokrojone jabłka na blasze i posyp cynamonem, jeśli chcesz.

Po wysuszeniu jabłek, można je przechowywać w szczelnym pojemniku. Proces ten potrwa około 2,5 godziny. Po tym czasie powinny być gotowe do jedzenia. Możesz je również zamrozić, jeśli potrzebujesz zachować je dłużej. Wtedy można je przekąsić nawet przez trzy dni.

W tym przepisie możesz użyć dowolnego jabłka. Możesz nawet dodać cynamon, gałkę muszkatołową i inne przyprawy, aby wzmocnić smak. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest wybór jabłek, które mają twardą skórkę, są dojrzałe i smaczne. Możesz też użyć dowolnej odmiany, na którą masz ochotę – jabłka Gravenstein to moje ulubione.

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz chipsy jabłkowe na przyjęcie świąteczne, czy po prostu na przekąskę, chipsy jabłkowe są świetną zdrową przekąską, która jest łatwa do zrobienia i pyszna. Słodkie, chrupiące chipsy jabłkowe domowej roboty są doskonałą przekąską i świetnym źródłem błonnika. Możesz je również wykorzystać jako ozdobę stołu lub poręcz schodów.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane