Jak zrobić ser podpuszczkowy

Jak zrobić ser podpuszczkowy

Ten artykuł to efekt naszej kreatywnej współpracy z diykids.pl

Używanie podpuszczki do produkcji sera to stara tradycja. Sięga ona tysięcy lat wstecz. Najprawdopodobniej została odkryta przypadkowo przez pracownika mleczarni. Podczas napełniania pojemników na mleko pewnego dnia, pracownik natknął się na pozostawiony żołądek. Pracownik mleczarni napełnił go mlekiem i pozostawił na pewien czas. Kiedy pracownik wrócił, mleko rozdzieliło się na serwatkę i skrzepy. Skrzepy te były następnie wykorzystywane do produkcji sera.

Kolejny krok polega na dodaniu podpuszczki do mleka. Podpuszczka musi być rozcieńczona w wodzie w ilości około jednej łyżeczki na każdy litr mleka. Im większe stężenie podpuszczki, tym twardszy ser. Po wymieszaniu masy dodajemy sól i zioła. Po około trzydziestu minutach mieszanina powinna ulec koagulacji. Po skoagulowaniu masy można ją delikatnie podgrzać i pokroić w małą kostkę.

Inną alternatywą dla podpuszczki jest zastosowanie podpuszczki roślinnej. Jest ona dostępna w postaci płynnej lub tabletek. Aby zrobić ser przy użyciu tej podpuszczki, należy wymieszać podpuszczkę z wodą o temperaturze od 40 do 165 stopni Fahrenheita. Jeśli używasz twardej wody, powinieneś dodać 1 łyżkę stołową środka neutralizującego przed dodaniem podpuszczki.

Podczas gdy naturalną podpuszczkę można uzyskać od zwierząt (kóz, owiec, jagniąt, cieląt), jest ona również dostępna w roślinach. Niektóre rośliny posiadają enzymy podpuszczkowe i mogą być wykorzystane do produkcji sera podpuszczkowego. Karczochy, pokrzywy, oset kardynała i mudcat miehei są znane z produkcji podpuszczki. Trzecią alternatywą jest zastosowanie podpuszczki syntetycznej, która jest wytwarzana w procesie fermentacji. Jest to opcja, która pozwala serowarom na wykorzystanie materiału, który w przeciwnym razie zostałby wyrzucony.

Domowy ser podpuszczkowy można przygotować z jednej tabletki podpuszczki i 1 szklanki maślanki. Tę mieszankę należy pozostawić na noc w ciepłym miejscu, a rano wymieszać. Mieszanka mleczna powinna utworzyć miękki twaróg. Gdy będzie już gotowy, należy dodać sól i szczyptę pieprzu cayenne.

Tabletki z podpuszczką są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych sklepach spożywczych. Można je również kupić w internecie. Jeśli nie jesteś w stanie znaleźć tabletek podpuszczkowych, możesz poszukać wegetariańskiej alternatywy. Składniki są takie same jak te do robienia zwykłego sera i również są dostępne w tabletkach.

Można kupić oba rodzaje podpuszczki, ale podpuszczka zwierzęca jest łatwiejsza do zdobycia. Jest ona dostępna w wielu sklepach z serami, specjalistycznych sklepach spożywczych i sklepach kulinarnych. Podpuszczka roślinna nie pozostanie w lodówce tak długo jak zwierzęca. W obu przypadkach należy użyć podwójnej ilości.

Po przygotowaniu sera podpuszczkowego, możesz go natychmiast podać lub przechowywać w lodówce do tygodnia. Jeśli wolisz, możesz zawinąć go w folię i przechowywać w lodówce. Najlepiej zetrzeć ser na tarce, gdy jest zimny lub zamrożony, ponieważ będzie się łatwiej ścierał.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane