Syrop z szyszek sosny to naturalny słodzik wytwarzany z szyszek drzew iglastych. Syrop słodzony jest cukrem i wymaga długiego okresu maceracji. W tym czasie należy często potrząsać i otwierać słoik, aby szyszki mogły uwolnić wodę. Po okresie maceracji możesz dodać więcej cukru, jeśli chcesz. Gdy syrop jest już gotowy, należy go przecedzić i zabutelkować.
Na początek dokładnie umyj szyszki i włóż je do garnka z wodą i cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i gotujemy przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmij szyszki z ognia. Będą one szarzały i ciemniały. Po kilku dniach powinny być gotowe do przelania do szklanych butelek.
Syrop z szyszek jest niezwykle uniwersalny i często stosowany jako naturalne lekarstwo na różne dolegliwości. Do tego syropu można użyć bardzo młodych lub niedojrzałych szyszek sosnowych. Aby uniknąć skrystalizowania się syropu z sosny, posiekaj je średnio. Dzięki temu w słoiku znajdzie się większa ilość wody, co przyspiesza proces. Syrop możesz podać do łagodnego serka jogurtowego, mugoli lub grzanek z masłem. Jest bezpieczny do spożycia przez ludzi, ale większa zawartość wody sprawia, że ulega fermentacji.
Syrop z szyszek to słodki, syropowaty płyn wytwarzany z młodych szyszek sosnowych. Jego orzechowy, karmelowy smak doskonale komponuje się z każdym serem i może być podawany jako dodatek do deserów. Dobrze komponuje się również z zimnymi daniami i obfitymi mięsami. A jeśli nie przepadasz za słodyczami, zawsze możesz podać ten syrop do szklanki mleka lub lodów.
Po tym jak syrop dojrzeje, możesz go zabutelkować i przechowywać w lodówce lub słoikach. Zachowa on trwałość przez kilka miesięcy. Jeśli potrzebujesz przechowywać go dłużej, możesz przelać go do wysterylizowanych słoików mason. Po schłodzeniu jest stabilny na półce.
Robienie syropu z igieł sosnowych jest łatwe i nie wymaga wiele wysiłku. Może być składnikiem koktajlu lub środkiem na kaszel. Wszystko czego potrzebujesz to kilka igieł sosnowych i woda. Możesz dodać igły sosnowe do czajnika lub słoika, a następnie dodać wodę do igieł sosnowych. Możesz gotować igły sosnowe, jeśli chcesz mieć silniejszy smak, ale ciepło zniszczy związki lecznicze i witaminę C.
Podczas gdy syrop z szyszek sosnowych jest łatwy do zrobienia, możesz również użyć innych produktów, takich jak wintergreen, jałowiec i czubki świerków. Produkty te świetnie nadają się do robienia syropu, ponieważ mają większą zawartość wody niż inne produkty. Po zmieszaniu z cukrem będą wyglądały jak rwąca się woda.
Podobne tematy