Jak samemu zrobić syrop z mniszka lekarskiego

Jak samemu zrobić syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego to pyszny i odżywczy naturalny słodzik, który możesz zrobić w domu, używając kwiatów wolnych od pestycydów. Można się nim delektować jako przyprawą, na naleśnikach, jogurcie, owsiance i innych artykułach. Możesz go również wykorzystać do stworzenia napoju lub smacznego deseru. Aby go przygotować, wystarczy zebrać kwiaty mniszka lekarskiego i oddzielić palcami ich żółtą i zieloną część. Zielona część jest lekko gorzka i da ciemniejszy syrop. Aby zrobić z niego słodki i pyszny syrop, wystarczy użyć żółtych części kwiatów.

Syrop z kwiatów mniszka jest bardzo łatwy do wykonania i ma liczne zalety. Jest świetnym źródłem antyoksydantów i może być stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, w tym depresji i bólu. Jego płatki są bogate w witaminę A i B12, a także mogą pomóc twojemu wzrokowi.

Miód z mniszka lekarskiego to wegańska alternatywa dla prawdziwego miodu. Syrop z mniszka lekarskiego powstaje poprzez gotowanie kwiatów mniszka w cukrze, aż do zredukowania ich do konsystencji syropu. Syrop jest podobny w smaku i konsystencji do miodu. Może być używany w gotowaniu i jest świetną alternatywą dla miodu pszczelego.

Możesz wykorzystać ten syrop do celów leczniczych lub do przygotowania deserów. Najpierw zbierz płatki mniszka i umieść je w dużym garnku. Następnie dodaj wodę, cytrynę i cukier. Niech się gotuje na wolnym ogniu przez około godzinę lub do momentu, gdy mieszanina osiągnie pożądaną syropową konsystencję. Następnie możesz przelać syrop do słoika i przechowywać go w lodówce.

Możesz przechowywać swój syrop nawet przez rok. Należy go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, ale jeśli nie masz lodówki, możesz przechowywać go w piwnicy. Ewentualnie można go zamrozić do późniejszego wykorzystania.

Gdy masz już słoik syropu z mniszka lekarskiego, możesz go przecedzić i przechowywać do późniejszego użytku. Po schłodzeniu zgęstnieje. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru do smaku. Po schłodzeniu syropu można go przechowywać w lodówce.

Może być używany jako kordiał lub syrop owocowy. Możesz zmieszać go z wodą, aby zrobić prosty syrop, lub dodać do szampana, aby uzyskać koktajl kir royale. Syropem można również polać tort lub sałatkę ze świeżych owoców. Można go również zamrozić w plastikowych pojemnikach do zamrażania.

Kwiaty mniszka otwierają się wiosną, wydzielając charakterystyczny, miodowy aromat. Najlepiej zbierać kwiaty w ogrodzie lub z dala od ruchliwych dróg. Kwiaty najlepiej zbierać w południe, dzięki czemu są świeże i aromatyczne. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem syropu usunąć zielone kielichy, ponieważ po ugotowaniu mogą być gorzkie.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane