Możesz nauczyć się, jak zrobić twarożek w solance w domu z kilku prostych składników i kilku podstawowych instrukcji. Zacznij od użycia termometru spożywczego, aby zmierzyć temperaturę mleka. Wlej biały ocet winny i mieszaj, aż mleko się zsinieje i oddzieli się serwatka. Kiedy skrzep oddzieli się od serwatki, można dodać sól. Pozwól skrzepowi ostygnąć do temperatury pokojowej przed odcedzeniem. Po ostygnięciu, wyskrobać twarożek i umieścić w pojemniku.
Następnie, odsącz skrzepy umieszczając je w durszlaku wyłożonym szmatką i pozostawiając na kilka minut. Następnie opłucz je w zimnej wodzie. Jeśli skrzepy są duże, możesz dodać ciężkiej śmietany, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.
Twaróg można łatwo zrobić w domu i jest zdrowym, pysznym śniadaniem lub lunchem. Jest łatwy do zrobienia w domu i może być wykonany z prostych składników, takich jak sok z cytryny i ocet. Można go również zrobić za pomocą ciepła. Mleko podgrzewa się do 120 stopni Fahrenheita, ale zaleca się użycie termometru cukierniczego, aby sprawdzić temperaturę. Gdy mleko osiągnie tę temperaturę, odcedź je w durszlaku wyłożonym ręcznikiem do herbaty i podawaj z solą i śmietaną.
Twarożek jest wszechstronnym pożywieniem i może być spożywany jako zwykły lub dodawany do sałatek lub wypieków. Niektórzy ludzie dodają do twarogu świeże zioła lub owoce. Inni dodają syrop klonowy lub cukier. Twarożek można również posmarować na pełnoziarnistych tostach. Świetnie nadaje się również do wykorzystania jako zamiennik sera ricotta.
Twarożek jest pyszny sam w sobie. Ponadto uzupełnia prawie każdy smak, więc jest świetnym dodatkiem do różnych potraw. Można go nawet użyć jako zamiennik ricotty np. w lasagni. Dobrze komponuje się również z owocami i warzywami.
Twaróg ma wysoką zawartość białka i wapnia. Domowe odmiany mają niższą zawartość sodu. Jeśli jednak martwisz się o przybieranie na wadze, wysokokaloryczny ser nie jest najlepszym wyborem. Twaróg, który jest niższy w kaloriach i niższy w tłuszczach nasyconych jest lepszą opcją.
Aby zrobić twaróg w solance, musisz najpierw przygotować zapas mleka i doprowadzić jego temperaturę do około 82degF (180degC). Gdy mleko osiągnie taką temperaturę, dodaj sok z cytryny, jednocześnie mieszając. Przykryj garnek ręcznikiem papierowym lub czymś, aby złapać nadmiar wilgoci. Pozostaw na około 30 minut. Gdy skrzep oddzieli się od serwatki, przelej masę do durszlaka wyłożonego luźną włókniną.
Podobne tematy