Jak zrobić piec Tandoor

Jeśli nigdy nie próbowałeś robić płaskich chlebków tandoori, możesz się zastanawiać: jak je zrobić? Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele sposobów na przyrządzenie ich na swoim podwórku. Z odrobiną smaru do łokcia i wiadrem pełnym terakotowych garnków, możesz zrobić swój własny piec tandoori. Oto przewodnik. Gdy masz już swoje składniki, będziesz na dobrej drodze do smacznej kolacji.

Po pierwsze, upewnij się, że masz wystarczająco dużo węgli. Piec tandoor to ciężkie urządzenie, które waży około 20 funtów. Aby przygotować go do użytku, musisz powoli dodawać węgle. To pierwsze oparzenie będzie wymagało tylko kilku węgli, ale powinno osiągnąć 200 stopni Celsjusza. Po tym można dodać jeszcze kilka węgli, malując piec, aby dostosować go do swoich upodobań. Po zagruntowaniu, jesteś gotowy do rozpoczęcia gotowania!

Tandoor to cylindryczny gliniany piec, który jest używany od tysięcy lat. Ciepło wytwarzane przez węgiel drzewny promieniuje z dna i gotuje mięso i warzywa. Tłuszcz z mięsa wpada do brzucha bestii, tworząc efekt dymu, który nadaje mięsu niepowtarzalny smak. Ciepło jest tak intensywne, że ciasto chlebowe można klepać bezpośrednio na gorące ściany, tworząc chleb Naan.

Możesz również obejrzeć film o tandoori przez YouTube. Ten kanał jest świetny do gotowania indyjskich potraw. Zazwyczaj zawierają one trzy do czterech przepisów. Upewnij się, że wypróbujesz je wszystkie! Tutorial o piecu tandoori jest krótki, ale zawiera wskazówki dotyczące czyszczenia pieca tandoori. Możesz też obejrzeć vloga kulinarnego na LumumbaMonologues. Ma szereg filmów podróżniczych i estetycznych, a także dużo muzyki.

The Renegade Kitchen to kolejny świetny zasób dla pieców tandoori. Strona ma wiele artykułów i przepisów z różnych kultur. Właścicielka strony została zainspirowana filmem na YouTube o dwóch osobach odwiedzających indyjską restaurację. Trzy gliniane garnki, których użyła do projektu, były podstawowymi materiałami, a cena była poniżej 100 dolarów. Używając trzech glinianych garnków jako podstawowych składników, udało jej się zrealizować projekt w mniej niż miesiąc i poniżej budżetu. Od lat je indyjskie jedzenie, a kurczak tandoori jest jej ulubionym daniem.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane