Aby zacząć robić szpinak, będziesz potrzebował dużej patelni lub garnka na średnim ogniu. Będziesz chciał również dodać oliwę z oliwek i czosnek. Uważaj, aby nie dopuścić do ich przypalenia i stale mieszaj. Gdy cebula i czosnek będą już półprzezroczyste, dodaj szpinak. Wymieszaj go dobrze drewnianą łyżką, aż zwiędnie i połączy się z roztopionym masłem. Przykryj patelnię i gotuj przez około dwie minuty, mieszając co kilka minut. Szpinak powinien być miękki i lekko zwiędnięty. Posmaruj wierzch świeżym sokiem z cytryny i podawaj!
Gotowanie szpinaku na patelni jest proste. Możesz użyć oliwy z oliwek lub nawet samej wody. Upewnij się tylko, że używasz patelni wystarczająco dużej, aby pomieścić cały szpinak. Używaj także przeciśniętego przez praskę czosnku. Upewnij się, że nie dopuścisz do jego przypalenia, bo stanie się gorzki. Po ugotowaniu szpinaku, odcedź nadmiar płynu i dopraw.
Aby zrobić najlepszy szpinak na patelni, musisz dodać sok z cytryny. Nie używaj butelkowanego soku z cytryny, ponieważ jest on zbyt kwaśny. Jeśli nie masz cytryny, możesz dodać trochę skórki z cytryny. Skórka z cytryny nie jest kwaśna, a nada Twojemu szpinakowi subtelny cytrusowy smak.
Powinieneś użyć drewnianej łyżki, aby wymieszać szpinak na patelni. Powinnaś go gotować przez około trzy minuty i dodać odrobinę soku z cytryny. Następnie dodaj do niego również trochę masła. To doda ładnej prezentacji. Przed podaniem przenieś szpinak na naczynie do serwowania. Pamiętaj tylko, aby pilnować ilości szpinaku, ponieważ ma on tendencję do utraty objętości podczas gotowania.
Szpinak, który gotujesz powinien być posiekany, a nie całe liście. Idealnie byłoby użyć dużej patelni. Możesz również użyć 10-uncjowej torebki mrożonego szpinaku, ponieważ szybko gotuje się na gorącej patelni. Kiedy szpinak jest już posiekany i gotowy, możesz dodać więcej płynu w razie potrzeby.
Aby przygotować szpinak do gotowania, musisz go najpierw umyć. Odpowiednie umycie liści ma kluczowe znaczenie. Pamiętaj, aby dokładnie opłukać szpinak zimną wodą. Możesz również użyć salaterki, która ułatwi Ci osuszenie liści. Pamiętaj, aby dokładnie je osuszyć, a zamiast ręczników papierowych użyj ręczników materiałowych, ponieważ łatwiej wchłaniają wodę.
Smażony szpinak jest jednym z najbardziej uniwersalnych dań dodatkowych, jakie możesz przygotować. Może podnieść rangę wielu potraw i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Doskonale komponuje się z jajkami i wieloma innymi potrawami. Szpinak można podawać jako dodatek do jajecznicy, linguine lub filetu z mintaja.
Podobne tematy