Jeśli chcesz, aby kotlety wieprzowe były miękkie i delikatne, musisz wyjąć je z lodówki około 20 minut przed gotowaniem. Pozwoli to mięsu dojść do temperatury pokojowej i równomiernie się ugotować. Zapobiegnie to również wysuszeniu mięsa. Ponieważ wieprzowina jest chudym mięsem, bardzo łatwo jest ją wysuszyć podczas gotowania. Dlatego ważne jest, aby przyprawić mięso przed gotowaniem.
Kotlety wieprzowe powinny być gotowane do temperatury 145 stopni Fahrenheita/63 stopni Celsjusza. Chociaż nie powinny być rozgotowane, możesz nadal podawać je różowe, jeśli chcesz. Podczas gotowania kotletów wieprzowych, staraj się mieć na nie oko. Chociaż mogą nie wyglądać apetycznie, gdy są przesadzone, nadal są smaczne i delikatne.
Gdy mięso jest już przygotowane, dopraw je solą i papryką w proszku. Następnie za pomocą drewnianej łyżki zeskrobać wszelkie kawałki mięsa przylepione do patelni. Gdy mięso jest już dobrze przyprawione, możesz użyć niewielkiej ilości oleju do usmażenia kotletów wieprzowych.
Inną możliwością przyrządzenia kotletów wieprzowych jest upieczenie ich w piekarniku. Nadaje on mięsu chrupiącą powłokę zewnętrzną, zachowując jednocześnie soki wewnątrz. Gotuje się również w zaledwie pół godziny. Podczas pieczenia kotletów wieprzowych można przygotować inne potrawy. Efektem jest delikatny, soczysty kawałek mięsa.
Pierwszym krokiem jest użycie żeliwnej patelni lub patelni nadającej się do piekarnika. Powinieneś użyć patelni z ciężkim dnem i użyć średnio-wysokiego palnika. Należy doprawić kotlety solą i pieprzem. Można również użyć patelni ze stali nierdzewnej. Przed gotowaniem należy rozgrzać dużą patelnię nadającą się do piekarnika. Po podgrzaniu, dodaj na patelnię 2 łyżeczki oleju roślinnego. Tłuszcz powinien mienić się na dnie patelni. Po tym czasie ułóż kotlety w jednej warstwie.
Podczas gotowania kotletów wieprzowych należy sprawdzić ich gotowość za pomocą termometru do mięsa. Kotlety wieprzowe powinny mieć temperaturę 145 stopni F. Czas gotowania zależy jednak od grubości kotletów. Po ugotowaniu, należy przykryć kotlety folią aluminiową i pozostawić je na pięć minut.
Kotlety wieprzowe można również przechowywać w lodówce do pięciu dni po upieczeniu. Można je również odgrzać w mikrofalówce przez około 1 do 2 minut. Resztki kotletów wieprzowych można przechowywać w szczelnym pojemniku przez trzy do czterech dni. Podczas przygotowania pamiętaj, aby dokładnie przeczytać instrukcje i wprowadzić wszelkie niezbędne zmiany.
Podobne tematy